Evrim Ve Charles Darwin
Evrim, biyolojide mutasyon ile değişikliğe uğrayan canlı türlerinin Mendeliyen genetik kurallarına göre özelliklerini yavrularına geçirmesi, bu yavruların olumlu veya olumsuz doğal seçme süreçleri tarafından seçilerek çoğalması ve belirli canlı toplulukları içinde egemen hale gelmesi veya yok olması sürecidir.
Charles Robert Darwin (12 Şubat 1809, Shropshire - 19 Nisan 1882, Downe), İngiliz biyolog ve doğa tarihçisi. Doğal seçilim yoluyla evrim kuramının kurucusu.
İnsan dahil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüş ve o günün şartlarına göre bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuştur. Darwin'in fikirleri üzerine inşa edilen modern evrim teorisi, bugün biyoloji biliminin temeli ve birleştirici ögesidir. Evrimin gerçekleştiği olgusu Darwin hayattayken, doğal seçilim teorisinin evrimin ana açıklaması olması ise 1930'lu yıllarda bilim dünyası tarafından kabul görmüştür. Darwin'in orijinal teorileri modern evrimsel biyolojinin temelini oluşturmakta, hayatın çeşitliliği üzerine birleştirici bir mantıksal açıklama sunmaktadır.
Evrim tüm canlıların ortak bir atadan geldiğini savunur. Abiyogenez ile başlayan canlılık; adaptasyon ve seçilim ile dallara ayrılmış ve şimdiki taksonomi dalını oluşturmuştur. Sadece bir teoriden ibaret de olsa şuan günümüz biyolojisinin temelini oluşturmaktadır.
Teoriler deney ve gözlemle ispatlanırsa kanuna dönüşür evrim gibi milyonlarca yılda olan bir süreyi elbette gözlemlemek ve deneylemek mümkün değildir. Günümüzce herkes tarafından kabul görülen mutasyon, Crossing-over, konjugasyon, transformasyon, trandiksiyon gibi genetik çeşitliliği arttıran olaylar sonucu oluşan yeni ata bireyden farklı yeni birey genetik seçilim sonucunda ya hayatına devam eder yada yok olur. Hayatına devam ederse buna evrim denir.
Homo sapiens(bilen insan) üzerinde bile gözlemleyebildiğimiz inanılmaz farklılıklar vardır.
İnsanlığın geçirdiği salgın hastalıklar, bağışıklıklar, yeni yaşam koşulları gibi şeyler insanın hayatta kalma arzusu üzerine kendini adapte etmiş ve evrimleşmiştir.(örneğin: Bajau Kabilesi)
Şempanzeyle insan arasında %1.23 olan genom ayrışması (%98.77 oranındaki benzerlik), insan ile makak maymunları arasında %6.44, insan ile Yeni dünya Maymunları arasında %11, insan ile lemurlar arasında %20 dolaylarındadır.
- Homo neanderthalensis (Neandertal İnsanı): %98-99
- Pan troglodytes (Şempanze): %86-98
- Pan paniscus (Bonobo): %88-96
- Canis familiaris (Köpek): %86-90
- Felis catus (Kedi): %88-91
- Bos taurus (Sığır): %75-87
- Mus musculus (Ev Faresi): %70-85
- Rattus norvegicus (Sıçan): %72-87
- Gallus gallus (Tavuk): %57-68
- Danio rerio (Zebra balığı):%74-78
- Drosophila melanogaster (Meyve Sineği): %58-64
- Arabidopsis thaliana (Turpgiller'den): %50-65
- Musa sp. (Muz): %58-62
- Oryza sativa (Pirinç): %45-62
- Anopheles gambiae (Sivrisinek): %36-44
- Magnaporthe grisea (Pirinç mantarı): %32-36
- Neurospora crassa (Ekmek Mantarı): %31-35
- Narcissus sp. (Nergis): %25-35
- Chlamydomonas reinhardtii (Su Yosunu,alg) %25-35
- Caenorhabditis elegans (Yuvarlak Solucan): %24-28
- Saccharomyces cerevisiae (Ekmek mayası): %21-24
- Kluyveromyces lactis (Kluyveromyces Mayası): %21-24
- Eremothecium gossypii (Mantar): %18-22
- Schizosaccharomyces pombe (Fisyon Mayası): %14-18
- Plasmodium falciparum (Plazmodyum): %1-5
Şu an hayatım aydınlandı çok teşekkür ediyorum elinize sağlık hayata dagir bütün sorularım bitti
YanıtlaSilMesela ne gibi
SilYav amk biz insanlar diye birşey yok sadece evrilmiş hayvan var artık hayatı sorgulamayacağım.
SilCanlılığı sorguladıktan sonra, devletleri ve sitemleri sorgulamalıyız bence.
Sil